Voedingsvragen zomer 2024

Krijg je als vegetariër wel voldoende seleen binnen?

Seleen of selenium is een spoorelement dat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegengaat. En het is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Omdat aan bijna al het veevoer seleen wordt toegevoegd, is vlees een zekere seleenbron. Omdat het seleengehalte in plantaardige voedingsmiddelen als granen en groente afhankelijk is van het seleengehalte in de bodem, zijn plantaardige producten een minder zekere seleenbron. Vegetariërs kunnen seleen onder andere uit noten halen. Het seleengehalte in noten varieert tussen de verschillende soorten noten. Vooral paranoten bevatten veel seleen. Amandelen en hazelnoten bevatten nauwelijks seleen (bron: Voedingscentrum).
 

Fabel: fruit samen met ander voedsel gist in je maag

Professor Jaap Seidell laat geen spaan heel van dit fabeltje. Voor gisting en rotting in de maag zijn bacteriën nodig. Maar de inhoud van de maag bevat zoveel zoutzuur dat er vrijwel geen bacteriën in overleven. Als het voedsel de maag heeft verlaten en in de dunne darm terechtkomt, wordt het door enzymen uit vooral de alvleesklier verder afgebroken. Die enzymen zijn juist uitstekend in staat mengsels van voedsel te verteren. Als dat niet het geval zou zijn, zouden wij als omnivoren met een sterk gevarieerde voeding voortdurend grote problemen ondervinden met onze spijsvertering. Fruit na de maaltijd is juist een uitstekende keuze. De vitamine C bevordert de opname van stoffen als ijzer uit de voeding, wat voor de Vegetariërsbond een reden is om bij het ontbijt en de lunch een stuk fruit te adviseren.
 

Ik eet geen vlees. Is dagelijks een ei goed voor me?

Niet dagelijks, maar je mag wel vaker een ei dan vleeseters. Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Maar vegetariërs hebben door hun gezondere voedingspatroon een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogen twee keer zoveel eieren eten als vleeseters: 3 tot 4 per week. Dus niet elke dag, maar om de dag! Je kunt de eieren zo eten, bij het ontbijt en de lunch bijvoorbeeld of als omelet bij het avondeten, maar denk ook eens aan een ei in pannenkoekenbeslag of een paar eieren in een quiche om die wat meer body te geven.

Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je eet, maar voor de leghennen wel. Kies een ei met drie sterren van de Dierenbescherming, zoals bio(-dynamische) eieren of eieren uit de moderne Rondeel- of Kipsterstallen. Het uitgekiende stalontwerp van de laatste twee levert optimaal dierenwelzijn op en is door de Dierenbescherming ook beloond met de maximale drie sterren.