Vega(n) BBQ

Ontdek de Smaakvolle Wereld van Vegetarische en Vegan BBQ!


Welkom bij jouw ultieme bron voor heerlijke en gezonde barbecue recepten zonder vlees! Of je nu een doorgewinterde veganist bent, net begint met een vegetarische levensstijl, of gewoon op zoek bent naar verrukkelijke nieuwe gerechten, hier vind je alles wat je nodig hebt om je volgende BBQ naar een hoger niveau te tillen.
 

Laat je inspireren door kleurrijke salades, sappige groentespiesjes, en verrukkelijke plantaardige burgers die zelfs de grootste vleesliefhebber doen watertanden. Til je barbecue ervaring naar nieuwe hoogten met onze creatieve en smaakvolle recepten, perfect voor elke zomerse gelegenheid. Nodig je vrienden en familie uit en geniet samen van een onvergetelijke, diervriendelijke en duurzame barbecue!

Wil je nog meer tips, recepten en inspiratie? Kijk bij:


Pulled Fennel BBQ Bun

Probeer dit verrassende en smaakvolle gerecht uit Foodies Magazine van juni 2019: de Pulled Fennel BBQ Bun! Dit recept is perfect voor de BBQ en kan eenvoudig worden aangepast voor veganisten.
 


Gegrilde watermeloen 

Til je barbecue naar een nieuw niveau met dit unieke en verfrissende recept voor geroosterde watermeloen met chili en citroen! Perfect voor zomerse dagen en verrassend eenvoudig te bereiden. In slechts 20 minuten tover je een heerlijk en gezond gerecht op tafel dat gegarandeerd indruk maakt op je gasten.
 


Bospeen met Tahindressing en BospeenloofSalsa voor de BBQ

Het fijne van dit gerecht is -naast de smaak- is dat je alles van de wortel gebruikt. Er is nagenoeg geen voedselverspilling. Behalve in deze salsa kan je het groen aan de wortels ook gebruiken in salades als bladgroenten, bakken met wat spinazie en een teentje knoflook of er een pesto van maken met dragon en amandelen.
 

Groenten op de BBQ

Veel mensen denken misschien aan grote stukken vlees, broodjes en sauzen bij de bbq, maar wist je ook dat je heel goed vegetarisch kunt bbq-en?
  • Groenten op de bbq zijn absoluut de moeite waard; zoals groene asperges, venkel, baby romainesla of bloemkool roosjes.
  • Pof een zoete aardappel, biet of kastanjes.
  • Maak spiesjes met allerlei groenten zoals; paprika, courgette, champignon, ui en tomaat. Hier kun je ook heerlijk tofu aan toevoegen.
  • Wil je eens iets anders dan knoflook of chilisaus? Probeer dan eens tomatensalsa  of een avocadosaus. Of zelfgemaakt pindasaus (meng ketjap, pindakaas, kokosmelk en knoflook en verwarm al roerend tot een egaal mengsel) of tzatziki (Meng komkommer- en appelrasp, knoflook, dille met griekse yoghurt. Voeg peper en zout naar smaak toe).

Ananas met Steranijs en Chilipeper op de BBQ

Het belangrijkste van dit dessert is een zoete, sappige ananas. Er zijn een paar manieren om erachter te komen of je een rijpe ananas in je handen hebt.
Probeer de binnenste bladeren uit de kern te trekken. Als deze makkelijk los te krijgen zijn, ga je naar stap twee: ruik aan de onderkant. Ruik je een zoete ananasgeur? Score! Inpakken en wegwezen!
Let wel op: Te zoet kan een fermentatie aangeven. Dit ruik je meestal wel, dus ben er alert op. 
 


INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 1 rijpe ananas
  • 1 eetlepel gemalen steranijs
  • 1 chilipeper, zaadjes verwijderd (fijngehakt optioneel)
  • rasp en sap van 1 biologische limoen

 

BEREIDING

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Snijd de top, onderkant en schil van de ananas. Zorg dat alle kleine stukjes schil zijn verwijderd. Snijd de ananas in repen of plakken van 1 cm dik en rooster op de barbecue aan beide kanten tot er mooie grill-lijnen zichtbaar zijn.

Leg de geroosterde ananas op een bord en bestrooi de plakken met steranijs, chilipeper, limoenrasp en het limoensap. 

Serveer warm, koud of op kamertemperatuur. Een bolletje (kokos) ijs erbij kan zeker geen kwaad. 

Recept is met toestemming van auteur Welmoed Bezoen, overgenomen uit het kookboek 'Gloeiend Groen' dat begin zomer 2019 uitkwam. 
Fotograaf: Anker van Warmerdam
In 'Gloeiend Groen' geeft Welmoed je ruim 90 BBQ-recepten met gedurfde smaakcombinaties, nieuwe technieken en verrassende ingrediënten. 
Bestel hier 'Gloeiend Groen'